Moderna hem är ett begrepp som bliver allt mera omtalat. Allt flera intresserar sig dessutom för heminredning och uttrycket moderna hem kan ibland förstås på olika sätt. Denna artikel handlar om hur man kan kombinera en modern inredningsstil med de moderna, ofta tekniska, funktioner som vi ser allt mera på av på marknaden. Ett modernt hem, enligt vår mening, kombinerar estetik och funktionalitet. Detta är möjligt tack vare smarta designlösningar och innovativa digitala funktioner.

Smarta hem

Smarta hem är ett begrepp som ofta används när man talar om moderna, tekniska funktioner i hemmet, som kan kopplas till en dator eller en smartphone. Uppkopplingen föregår oftast via Wi-Fi, även om Bluetooth lösningar också kan förekomma i ett smart hem koncept. Fördelarna kan vara olikartade, men den viktigaste funktionen är som regel att man kan styra enheter med sin telefon eller surfplatta. Detta gör att man kan styra hemmets funktioner på distans om man vill. Några exempel på heminredning som man kan styra via smarta lösningar är belysning, rullgardiner, robotdammsugare och vitvaror såsom tvättmaskin och torktumlare. Eftersom många av dessa smarta lösningar kräver ström, kan ett smart hem även vara utrustat med moderna lösningar för självförsörjning. Det sistnämnda kan t.ex. handla om solceller och vattenåtervinningssystem.

Vitvaror kan spara pengar

Förutom det praktiska med att kunna starta och stoppa sina vitvaror på distans, innehåller smarta vitvaror även andra moderna innovationer. Det handlar dels om att vitvarorna har blivit allt mera energieffektiva för varje generation. Detta sparar på användarens el och vattenräkning. Dels handlar det även om tekniska innovationer såsom självdoserande tvättmaskiner. I vissa moderna tvättmaskiner sitter teknik som väger och känner av material mm. på de kläder som skall tvättas, samt sensorer som avväger hur smutsiga kläderna är. Tack vara denna teknik kan maskinerna dosera optimal mängd tvättmedel själv. Detta sparar inte bara pengar, men det är även en stor fördel för miljön om man undviker överdosering.