Självklart kan du ge dig ut i naturen även om det är så att du saknar så kallade vandringskläder. Men ska du vara borta över ett par dagar så kan det vara bra att ha plagg som är anpassade för ändamålet så att de tål skiftande väder. Ett bra tips, oavsett årstid, är att klä dig enligt skalpprincipen eller lager-på-lager principen som den även kallas. Du har då ett tunnare lager underst, ett värmande mellanlager samt att du ytterst satsar på ett plagg som är vind- och vattentätt.

Klä dig i flera lager

Det är som sagt bra att ha flera lager kläder på dig då du ska ut och vandra. Närmast kroppen är det bra att ha ett underställ, i syntet, merinoull eller ull. Det är material som leder bort fukt från kroppen. Som mellanlager är det bra med något värmande, som en fleecetröja eller en t-shirt merinoull herr. Sist har du ett yttre lager, som ska skydda mot väder och vind. Det är även smart att ha med ett så kallat förstärkningsplagg. Det är ett plagg, ofta en jacka eller tjockare tröja som du kan ta på då du är stilla. Perfekt då du tar rast eller liknande.

Glöm inte fötterna och huvudet

Vad du har på dina fötter kan påverka vandringen en hel del. Du bör satsa på att ha dubbla strumpor på dig. Gärna en tunnare och en kraftigare. Det motverkar att du får skavsår, men det bara om du har väl ingångna kängor. Det är inte lämpligt att ta på dig sprillans nya vandringskängor och vandra flera mil med dem på en och samma gång. Om det är kallare väder ute är det även bra att skydda huvudet. Det kan du göra med en bra mössa i värmande material. Passa även på att ha på dig sköna vantar eller handskar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here