Du kanske funderat på att köpa dig en ny borrmaskin? Den vanligaste varianten som finns i många hem, det är den borrmaskin man har i handen och borrar med. En sådan är ju bra att ha, men det kan även vara värt att satsa på en lite större variant av borrmaskin. Som en pelarborrmaskin. Även om en sådan är mest vanligt att se inom industrin, på verkstäder med mera, så är det smart att även ha en sådan hemma. Särskilt om du har olika byggprojekt du brukar syssla med. En pelarborr är en form av bänkborrmaskin. Det är inte fel att satsa på en professionell modell med kvalitet. Det finns så kallade hobbyvarianter, men de kan vara veka och inte klara av all typ av borrning du vill göra. Så bättre satsa på en professionell variant.

Hur en pelarborrmaskin fungerar

Du kanske funderar på hur en pelarborrmaskin fungerar? Grejen med borrmaskiner överlag är att de finns i olika storlekar och i olika varianter. En pelarborr är en fast borrmaskin, så du behöver inte hålla i den. Du har alltså båda händerna fria när du ska borra. Borren sitter fast på en slags pelare, samt att det finns ett bord eller bänk på maskinen. Det som ska borras, det läggs på bordet. Detta bord samt även själva borren går att skjuta längs med pelaren,

Du kan med hjälp av hävarmen som finns på maskinen trycka ner den så kallade borrspindeln. Fördelen att borra med en pelarborr är att du alltid får hål som är vinkelräta mot bordet. En annan fördel med denna borr är att du kan borra i en mängd olika material, både trä och metall. Dock fungerar den allra bäst för att borra vinkelräta hål i trä. Vill du borra hål i metall och sten, så går det bra så länge ytan är slät.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here