Det finns idag många varianter av kreditkort att välja mellan. Det bästa alternativet är att satsa på ett gratis kreditkort. Med det menas att det är ett kreditkort utan årsavgift. Du betalar alltså inget för att äga kortet. Med ett sådant här kreditkort följer de ofta en mängd bra fördelar.

Ekonomisk överblick och säkra köp

Genom att satsa på ett kreditkort utan årsavgift, så får du en säker betallösning, oavsett var du är. Dessutom har du många gånger möjligheten att kunna samla alla inköpen på en och samma faktura. Det är bra eftersom du då får en bra överblick över din ekonomi samt även överblick över dina utgifter.

Buffert, delbetalning och räntefritt

Ett kreditkort som är gratis har ofta som så att du kan utan extra kostnad, skjuta på betalningar. Det då många av kortutgivarna har ett visst antal dagar med räntefritt. Det innebär att om du betalar inom dessa dagar, så slipper du betala ränta, men att du kan vänta upp till 2 månader att betala.

Sedan är ett kreditkort även en bra buffert att ha i din plånbok. Du kan handla på kredit och dela upp om det är större utgifter. Det är bra att ha om det kommer en oväntad utgift av något slag.

Rabatter, bonusar och erbjudanden

Många kreditkortsutgivare har rabatter och andra erbjudanden kopplade till sina kreditkort. Det tack vare att de ofta samarbetar med olika företag. Det gör att du kan få tillgång till exklusiva erbjudanden och rabatter när du handlar med kortet.

Bonus och cashback är en annan bra fördel som ofta kommer med olika kreditkort. Det gör att du kan få tillbaka pengar eller tjäna in poäng som går att byta in mot annat med hjälp av ditt bonuskort eller ett kreditkort med cashback.

Kostnader som kan tillkomma för bankkort utan årsavgift

Även om det är så att det är ett kreditkort utan årsavgift du skaffar, så finns det ibland andra kostnader eller avgifter som du kan komma att behöva betala. Kostnaderna skiljer sig mellan olika kort, så det kan vara bra att jämföra dem.

Bland andra kostnader och avgifter som kan tillkomma finns bland annat räntekostnad, aviavgift, uttagsavgift och valutapåslag

Räntekostnad och förseningsavgifter

Oavsett kreditkort så ska du betala ränta på de pengar du lånat. Denna ränta varierar, men ligger oftast på 12-18 % per år. Sedan kan det även tillkomma förseningsavgifter och dröjsmålsränta om du missat att betala i tid.

OBS

Hamnar du i en skuld med mycket krediter bör du se över ditt kreditkortsanvändande och vända dig till budget och skuldrådgivningen i din kommun. Se även över om du kanske har ett problem med pengar eller ett missbruk du måste se över. Detta kan vara ett drogberoende eller kanske ett shoppingberoende där man tar för stor del av konsumentsamhället och inte budgeterar rätt.

Aviavgift eller faktureringsavgift

Varje månad får du en avi eller faktura, oftast på papper i brevlådan. Det brukar då tillkomma en administrativ aviavgift för faktureringskostnader. Den kan ligga på mellan 15 kr och 49 kr. Många erbjuder dock möjligheten att betala via e-faktura och då utan att det blir en aviseringsavgift. Dock kan en del ta ut denna avgift ändå, så kolla upp det!

Uttagsavgift för kontantuttag

Uttagsavgift är en kostnad som kan tillkomma. Det kan vara för uttag i Sverige och utomlands. En del låter dig dock ha fria uttag i Sverige, men inte i utlandet. Även denna avgift varierar beroende på kreditkort.

Valutapåslag vid köp utomlands

Om du använder ditt kreditkort på resan, alltså utomlands där det är en annan valuta, så tillkommer allt som oftast det som kallas för valutapåslag. Det är då en viss procent på summan du köper för som du får betala extra. Det är en slags administrationskostnad för att växla mellan valutor som banken då tar ut.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here