Det är rätt så bra att ha rätt sorts kniv till rätt sorts råvara. Det blir oftast så mycket roligare och enklare att laga mat då. Alla knivar som finns, de har ju så att säga en egen funktion. Du bör därför välja ut flera knivtyper att ha hemma i ditt kök. En bra kniv att satsa på, det är den som brukar kallas kockkniv. Det är den vanligaste knivtypen och är rätt bra då den är mer eller mindre allround och kan användas till många olika saker.

Bra knivtyper att satsa på

Utöver att satsa på en bra kockkniv så finns det även ett visst antal knivtyper som kan vara bra att ha. Du bör till exempelvis satsa på en riktigt bra filékniv. Med en sådan kan du filea fisk och kött, utan att det blir en massa svinn. En annan bra kniv att äga, det är så klart brödkniven. Denna kniv är tandad, så att det enkelt ska gå att skära genom råvaror utan att mosa den så att säga. Kniven har utformats för att kunna skära genom hårda ytor utan att den påverkar råvarans konsistens.

En annan knivtyp som är bra att ha i köket, det är skalkniven. Den är en bra universalkniv för lite mindre råvaror så som för att skala frukt, grönsaker eller rotfrukter. Detta är den minsta knivtypen som finns. Det gör att du kan hålla i både kniv och råvara samtidigt. En annan liten kniv som är bra att ha, det är grönsakskniv. Den är perfekt just för alla sorters grönsaker.

Specialknivar

De knivar vi nämnt ovan är ofta det som behövs som ett slags basutbud kan man säga. Men det finns även andra knivtyper med särskilda egenskaper som kan vara bra att ha. Bland annat kan det vara bra att ha en ostronkniv. Den används för att kunna öppna upp ostron på bra sätt. denna kniv är liten med ett kraftigt knivblad. En annan bra kniv är santokukniv som är en mycket mångsidig kniv. Den har en något rakare ett och med den kan du både hacka och skära råvaror.

En annan specialkniv är en så kallad urbeningskniv. Den är mindre flexibel än vad filékniven är. Den har man just för att kunna bena ur kött samt för att ta bort olika styckdetaljer. Sedan finns det även trancherkniv. Den har man just för att tranchera, vilket innebär att skära upp kött. Denna kniv gör att man får tunna, jämna skivor och det tack vare det släta badet. Det finns även en så kallad hackkniv. Den påminner om köttyxa men är för att hacka grönsaker och färska örter.

Ta hand om din kniv

Det är bra att ta hand om dina knivar på bra sätt. Bland annat bör du investera i knivslip och brynstål. Sedan är det rätt viktigt att alltid handdiska dina knivar, då de kan ta skada i diskmaskinen. Hur du förvarar dina knivar när de inte används är även det viktigt. Det bästa är att skaffa ett bra knivblock eller ha en knivlist.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here